De invloed van warmtepompen: E-PEIL 14

praktijkvoorbeeld van een BEN-woning

In het Belgische Laakdal werd ruim drie jaar geleden een kleinschalig nieuwbouwproject opgeleverd. Een deel van de woningbezitters koos voor een installatie op basis van warmtepompen. Wat is de reden voor deze keuze? En wat zijn de bevindingen na enkele jaren wonen? Een gesprek met één van de bewoners en de installateur van de installatie.

E-Peil punten winst

De motivatie van bewoner Jouri Vanwesenael laat aan duidelijkheid niets te wensen over: E-Peil punten winst behalen. “Door energiezuinig te verwarmen kan het E-Peil naar beneden.” vertelt Jouri. “Zo wordt het kadastraal inkomen verlaagd. Onder een bepaald E-Peil is zelfs verlaging of vrijstelling voor 5 of 10 jaar mogelijk. De invloed van warmtepompen hierop is groot. Vooral ook omdat we voor onze woning er voor gekozen hebben om tevens zonnepanelen te installeren. 24 stuks met een totale capaciteit van 6000 kW.

We betalen nog slechts 500 euro per jaar aan elektriciteitskosten en krijgen bovendien een premie. Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat we onze benodigde energie zelf kunnen opwekken. Ook voor de verwarmingsinstallatie. Hadden we een gasinstallatie gekozen dan was dit niet mogelijk geweest. Daar komt bij dat een warmtepomp-installatie evenveel kost als een cv-installatie. Dus ik zie geen reden om niet voor een warmtepomp te kiezen.

Ben woning met warmtepomp

Speciale installatie:
badkamer als buffer

Installateur Rudy Cuyvers uit Dessel is gespecialiseerd in warmtepompsystemen voor woningen.

Hij ontwikkelde hiervoor een speciaal ruimtebesparend concept: “Ik maak geen gebruik van een buffervat, maar gebruik de badkamer als buffer. Er is geen elektrische weerstand aanwezig.” vertelt Rudy.

Hoe dat werkt? In de praktijk willen de meeste vrouwen een lekker warme badkamer. Dus is het daar altijd warm. Het is een fabel dat daar een radiator voor nodig zou zijn. Het kan gewoon met vloerverwarming.

Het grote voordeel van een warmtepomp hierbij is dat de badkamer continu warm gehouden kan worden, zelfs al wordt in de rest van het huis met een haard gestookt. Een prima buffervat dus.

Het bespaart ruimte en het maakt de installatie bovendien eenvoudiger en betrouwbaarder.”

Het resultaat:
E-Peil van 14

De woning zit op een E-Peil van 14! Dat is bijna energieneutraal.

We lopen op kousen

“Onze woning is overal van vloerverwarming voorzien.” vervolgt Jouri. “Het werkt goed, we lopen de hele dag op onze kousen. Ook onze badkamer is goed warm. En we beschikken over meer dan voldoende warm water. Onlangs waren we een tijdlang afgesloten van elektriciteit en helaas waren we dit vergeten.

Maar na een uurtje hadden we vol warm water terug. Het water staat hier standaard op 45°C maar kan hoger. In een paar seconden is het opgewarmd. Onderhoud hebben we in de afgelopen drie jaar niet nodig gehad.” “In principe zijn een keer een check-up en filters vervangen inderdaad voldoende.” vult Rudy aan.

“Wat wel van belang is, is een goede locatie voor het buitendeel bepalen. Hier is dat achter het huis.” Jouri: “Voor ons is dat prima. In de winter zitten we binnen dan horen we niets en in de zomer werkt het systeem niet veel.”

Rudy Cuyvers is een installateur die meedenkt

Na een jarenlange ervaring bij een cv-bedrijf, ging Rudy Cuyvers in 2006 als zelfstandig installateur aan de slag. In Dessel en omstreken kreeg hij al snel bekendheid als specialist van duurzame verwarmingsinstallaties. In nieuwbouw en bij renovatieprojecten.

Zijn specialiteit is de lucht-water warmtepomp. Men komt daarvoor speciaal naar hem. “Veel woningen zijn eigenlijk te klein voor geothermie. Daarvoor bied ik vrijwel altijd lucht-water aan.” legt Rudy uit. “Ik betrek daar dan ook altijd het terugverdienplaatje bij. Neem bijvoorbeeld een woning van 200 m2. Om die te voorzien van een installatie met vloerverwarming, boiler en warmtepomp kost ca. 18.000 euro. Wil je dat geothermisch (dus met een voorziening als grondboring) oplossen dan kost dat al snel 28.000 euro.

De vraag is dan hoe lang gaat het duren om het verschil van 10.000 euro terug
te verdienen. Er van uitgaande dat de extra verbruikskosten van een lucht-water warmtepomp zo’n 100 tot 200 euro per jaar bedragen. Ik raad mijn klanten daarom meestal aan om wanneer ze die 10.000 euro extra toch willen uitgeven, om deze te besteden aan zonnepanelen. Dan is men namelijk gratis aan het stoken!”

Rudy Cuyvers

Vragen?

    warmtepomp, vloerverwarming